AGREGATI

AGREGATI

U mogućnosti smo ponuditi vrhunske agregate startne snage od 2 KVA do 500 KVA renomiranog svjetskog proizvođača agregata i dodatne opreme sa dugogodišnjom tradicijom i provjerenim proizvodima visoke kvalitete.

U asortimanu možete pronaći agregate za kućanstva, poslovne objekte, restorane, hotele, benzinske pumpe, stambene zgrade, agregate za industrijska postrojenja.

Svi agregati su najnovije tehnologije te se odlikuju tihim i pouzdanim radom u svim radnim uvijetima. Dodatne informacije možete zatražiti preko naših stranica za kontakt

Izbor dodatne opreme
Pored cjelokupnog asortimana agregata u našoj ponudi imamo i širok popis dodatne opreme, kao i rezervne dijelove neophodne za Vaš agregat, dostupne po vašem upitu. Popis dodatne opreme uključuje: panele za automatsku kontrolu, modemi za daljinsko upravljanje, daljinski upravljači sa antenom, grijač ulja, crijava, servisni komplet za brz popravak, prikolice za prijevoz agregata…

Agregati (generatori) su strojevi namjenjeni proizvodnji električne energije. Osnovna podjela agregata je na motorne i traktorske agregate. Motorni agregati, kao što sam naziv upućuje, imaju vlastiti motor koji pokreće rotor alternatora (sklopa za proizvodnju struje). Traktoski agregati nemaju motor, već reduktor na koji se kopča kardan traktora. Prema tipu struje, agregate dijelimo na monofazne i trofazne. Monofazni daju napon od 220 ili 230 V (standard EU), a trofazni, koji redovito imaju i monofazni izlaz, daju 400 V.

 

Kod odabira agregata, treba obratiti pažnju na nekoliko bitnih elemenata. Prvi element je njegova snaga, tj. snaga struje koju proizvodi. Snaga monofaznog agregata obično se izražava i kilovatima (kW), koja se jedinica u kolokvijalnom govoru najčešće i upotrebljava. Snaga trofaznog agregata se obično izražava u kilovoltamperima (kVA), što nije isto što i kilovat, a to ljudi obično zanemare. Na trofanzim agregatima "cosø" (ili PTO) iznosi 0.8, te 1 kVA iznosi 0.8 kW. Deklarirana snaga trofaznog agregata odnosi se na trofazni izlaz, dok je na monofaznom izlazu snaga struje manja.

 

Slijedeći bitan element je princip rada potrošača koji će se spajati na agregat. Ako se radi o tzv. omskim potrošačima, poput radio-aparata, televizora, sijalice i dr. aparata koji ne rade na principu rotacije, iskoristivost snage agregata je potpuna. Međutim, ako se na agregat namjeravaju spajati uređaji koji rade na principu rotacije, poput bušilice, mješalice, frižidera, muzilice, pumpe i sl., ili pak uređaji koji akumuliraju energiju, poput blic sijalice ili aparata za varenje, iskoristivost snage agregata je nešto drukčija. Uređaji koji rade na principu rotacije iziskuju i trostruko veću snagu agregata za samo pokretanje rotora. Kad se jednom rotor uređaja zavrti, dalje nema problema. Zbog ovog se događa da agregat od 3 kW ne može okrenuti mješalicu od 2 kW.

 

U ovom kontekstu treba spomenuti i da iskoristivost snage ovisi o tipu alternatora na agregatu. Asinhroni alternatori su problematični kod uređaja koji rade na principu rotacije, stoga je poželjno birati agregate sa sinhronim alternatorima. U svakom slučaju, konzultacija s električarem je preporučljiva.

 

Regulacija napona je element od kojeg ovisi stabilnost napona. Postoje obična i elektronska regulacija. Osjetljiva elektronika, poput kompjuteriziranog muzilišta, iziskuje stabilan napon, bez oscilacija, i tada treba koristiti agregat s elektronskom regulacijom.

 

Traktorski agregati su izvrsno rješenje za gospodarstva. Jeftiniji su od motornih agregata, a potpuno zadovoljavaju njihove potrebe. Kod traktorskih agregata, osim o navedenim elementima, treba voditi računa o potrebnoj snazi traktora. Može se reći da 1 kVA snage agregata iziskuje 2 KS traktora. Pa tako traktorski agregat od 15 kW treba kopčati na traktor od minimalno 30-ak KS. Osim toga, trega paziti na potreban broj okretaja izlazne osovine traktora. Obično je to u okviru 400-540 okretaja u minuti, ali moguća su odstupanja.

 

♥♥♥ I LOVE MY GENERATORS ♥♥♥